Kennis Vergoedingen voordelig uitbetalen
Geplaatst op: 14-07-2021
Vergoedingen voordelig uitbetalen
Vergoedingen voordelig uitbetalen
Naast de reguliere salarisbetalingen betaal je als werkgever vaak ook andere zaken uit aan je werknemers. Denk hierbij aan overuren, bonussen en reiskosten. Maar wat is nu voor de werkgever én werknemer de voordeligste manier om deze zaken aan de werknemer uit te betalen?
Om maar gelijk antwoord te geven op deze vraag. Dé manier is er niet, wel zijn er diverse mogelijkheden per situatie om vergoedingen voordelig uit te betalen. De cafetariaregeling, en ook de werkkostenregeling (WKR) zijn voorbeelden van mogelijkheden die ruimte bieden om te kijken naar de voordeligste mogelijkheid voor zowel werkgever als werknemer om vergoedingen uit te betalen. Ik licht ze beide toe.
Cafetariaregeling
Bij het toepassen van de cafetariaregeling ruilen we een deel van het belaste loon om voor onbelast loon voor de werknemer. Dit levert een fiscaal voordeel op voor de werknemer waar ook de werkgever van profiteert. Belast loon is naast het bruto loon ook het vakantiegeld of een bonus. Een voorbeeld van onbelast loon waar vaak voordeel te behalen valt is de reiskostenvergoeding. Ik geef je een voorbeeld:
Er zijn gevallen waarin de werknemer een bepaalde wens heeft voor een netto salaris. Hier heb ik eerder over gesproken in mijn blog over proforma berekeningen. Bovenop een netto salaris komt een belasting voor de werknemer, en premie voor de werkgever. Reiskosten mag je onbelast vergoeden, dus door een deel van dit netto salaris als reiskosten uit te betalen is het gedeelte waarover belasting en premie betaald moet worden lager wat dus een fiscaal voordeel oplevert.
Werkkostenregeling
Middels de WKR, oftewel werkkostenregeling kan je als werkgever je werknemers onbelaste vergoedingen geven. Voorbeelden hiervan zijn kerstpakketten maar ook geldbedragen zoals gratificaties en bonussen. Echter vallen deze vergoedingen voor vrije besteding wel binnen de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt bepaald aan de hand van de loonsom en is in 2021 over de eerste € 400.000,- 3% en over het meerdere 1,18%.
Toch hoeft een overschrijding van de WKR niet nadelig te zijn, want ook al betaal je 80% eindheffing buiten de vrije ruimte van de WKR, dan kan dit bedrag nog altijd lager zijn dan wanneer belasting en premies over dit bedrag moeten worden betaald. Vooral in het geval van bonussen is de WKR een regeling die mogelijkheden biedt waar werkgever en werknemer voordeel uit kunnen halen.
Wil je advies hierover ontvangen?
Neem gerust contact op met mij via 0478-517401 of mail marcel@salarispoint.nl.