Kennis Payroll anno 2022
Geplaatst op: 06-01-2022
Payroll anno 2022
Aan het begin van 2021 heeft mijn collega Mike Gubbels al een blog geschreven over de keuze tussen flexibele arbeid of zelf in dienst nemen op eigen loonlijst. In deze blog ga ik verder in op wat wij noemen “payroll nieuwe stijl”, of anders gezegd wat er van payroll is geworden sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).
Een korte terugblik
Tot het moment dat er in de wet onderscheid werd gemaakt tussen payrolling en uitzenden waren deze twee juridisch gezien gelijk. Wilde een onderneming personeel aannemen op basis van payrolling dan gebeurde dat doorgaans op basis van een van de twee uitzend-cao’s (ABU of NBBU) en alle daarbij behorende regelingen, het versoepeld arbeidsrechtelijke regime en het Pensioen voor uitzendkrachten (Stipp).
Payrolling werd daardoor ook ingezet om bijvoorbeeld een flexibele arbeidsschil te creëren voor bijvoorbeeld seizoenafhankelijke bedrijven of bedrijven die sterk de invloed van een fluctuerende economie voelen.
Aangezien de groep werknemers met een dergelijk flexcontract het afgelopen decennium sterk gegroeid is, waren er ook steeds meer werknemers onzeker van inkomen in moeilijke tijden, met een relatief klein pensioen. Deze groep werknemers zit over het algemeen ook vrij laag in het salaris.
Een ander argument voor politiek Den Haag om deze vorm dienstverbanden aan te pakken was dat deze groep werknemers lastiger toegang heeft tot bijvoorbeeld een hypotheek en dus niet makkelijk mee kan doen aan het economisch verkeer.
Persoonlijk denk ik dat alle tegenargumenten vanuit de branche echt wel gegrond waren (opstap functie naar vaste banen; goed georganiseerd middels uitzend-cao, beter een klein pensioen dan geen pensioen) maar dat de argumenten van politiek Den Haag toch sterker waren.
Ondanks dat er nog best een grijs gebied zit tussen uitzenden en payrolling, verwacht ik op lange termijn de effecten toch zichtbaar worden zoals ex-Minister Koolmees het beoogd heeft: meer werknemers in vaste dienst; minder flexibele contacten, ál laten de eerste onderzoeken op dit moment een ander beeld zien.
Dit wil niet zeggen dat payrolling niet meer mogelijk is. In tegendeel! Payroll is nog steeds mogelijk, maar nu wel zoals het bedoeld is, voornamelijk als een HR-tool en een administratieve ontlasting, vooral voor de kleinere ondernemers die zelf (nog) niet het werkgeverschap willen dragen. Want het basisprincipe en de werkwijze zijn hetzelfde gebleven. En in de meeste gevallen, is het risico voor kosten bij ziekte van de werknemers, gedekt.
Het zijn niet alleen de kleinere ondernemers die bij ons aankloppen maar ook grote bedrijven die bijvoorbeeld de dienstverbanden van vakantiekrachten of alle zaterdaghulpen aan ons uitbesteden.
Payroll blijft bestaan maar de spelregels zijn veranderd. Het is weliswaar minder flexibel, dat wel, maar dat maakt het voor een werknemer misschien juist wel aantrekkelijker. De Adequate Pensioenregeling zonder wachttijd. is bijvoorbeeld al een volwassener regeling dan het Basispensioen van Stipp zoals die voorheen gold.
Salarispoint biedt ‘payroll nieuwe stijl’ aan. Informeer bij ons naar de mogelijkheden!